Amerika’nın Kaliforniya Eyaletinde Tarihi Adım

Amerika’nın Kaliforniya Eyaletinde Tarihi Adım

Osmanlı Türkiye’sinde gerçekleşen Asur 1915 (Süryani) soykırımı ve Irak’ın Simele şehrinde Irak ordusu tarafından 1933 yılında gerçekleşen Simele katliamını resmen tanıdı.

Seyfo Center’in uzun bir süreden beri yaptığı çok yönlü çalışmalar ürünlerini verdi. Başarıyla sürdürülen çalışma sonucu Demokrat ve Cumhuriyetçi Meclis üyeleri ile birlikte bir önerge üzerine anlaşıldı. Bu önergede Osmanlı İmparatorluğunda 1915 yılında gerçekleşen soykırım ile; 1933 yılında Irak’ın Simele şehrinde gerçekleşen katliamın lanetlenmesi ve tanınması oy birliğiyle karara bağlandı.

Amerika’nın 50 eyaletinden 49’u Ermeni soykırımını kabul etti. Daha önce hazırlanan taslaklarda sadece Ermeni soykırımından söz ediliyordu. Ancak en son Kaliforniya olmak üzere diğer 3 ayrı eyaletlerde Asur (Süryani) ve Helen soykırımları da tanınmaya başlandı.


Süryani Soykırımı ve Araştırmalar Merkezi, SEYFO Center başkanı Sabri Atman, Kaliforniya Eyalet Parlamentosu’nun, 1915 Süryani soykırımı ve Simele katliamını tanımasını “tarih bir adım olarak”, adlandırdı. Atman, “önümüzdeki süreçte Amerika’nın diğer eyaletlerinde de benzer kararlar alınması için çalışma yürüttüklerini; ayrıca Kaliforniya eyaletinde Ermeni, Süryani ve Helen soykırımının tarih kitaplarında işlenmesinin kısa bir süre sonra gerçekleşeceğine inandığını”, söyledi.

SEYFO Center

www.seyfocenter.com

11 Eylül 2019, Kalifornia

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer