Seyfo-Panel lockade många

Paneldebatten öppnades biskop Abdullahad Gallo Shabos tal. I sitt tal sade biskopen b l a att:  ”assyrierna har gått genom flera massaker, än i dag fortsätter massmordet på assyrierna i Irak. Seyfo 1915 är fortfarande ett öppet sår och levande. Vi har vuxit upp med hjärtskärande berättelser om Seyfo 1915 från våra förfäder. Dåvarande regimens händer är färgade med vårt folks blod. Hur kan Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan och andra myndighetspersoner förvänta sig att jag eller någon annan assyrier skulle förneka Seyfo? Hur kan jag som är ättling till dessa offer kan förneka Seyfos existens? Den som förnekar Seyfo förnekar ett historiskfaktum och begår brott mot mänskligheten. Syftet med att påminna om Seyfo och göra det levande är för att hindra ett annat folkmord.”  

Första talaren från panelen var Maria Karlsson, doktorand vid hist. inst. vid Lunds universitet som är ett nytt ansikte i Seyfo-sammanhang.

– Riksdagens beslut om att erkänna Seyfo handlar om att politiker erkänner att den historiske forskningen har belagt bortom all tvivel att det som hände 1915 var ett folkmord. Folkmordsforskningen sysslar inte överhuvudtaget längre med om det var ett folkmord eller inte. Nu ställer man i stället om frågor varför det hände? Vem som ligger bakom? Vem som ber ansvaret? sade Maria Karlsson i sitt anförande.  

Paneldebatten som lockade upptill 200 personer varade i drygt två timmar. Seyfo Center som videodokumenterade hela panelen kommer inom kort lägga upp videon på hemsidan.

Seyfo Center

Site Footer